Δύο πρωτοποριακά χάπια αδυνατίσματος τα οποία θα πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, υπόσχονται την επανάσταση στην γρήγορη απώλεια βάρους.

Το πρώτο, ονομάζεται Appesat και παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιού το οποίο καλλιεργείται στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, το νέο «φυσικό» χάπι πρέπει να λαμβάνεται περίπου μισή ώρα πριν από το κάθε γεύμα. Αυτό στη συνέχεια διογκώνεται στο στομάχι περιορίζοντας την όρεξη, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η δράση του Appesat μοιάζει με εκείνη του γαστρικού δακτυλίου, ο οποίος όμως εισάγεται στο σώμα μέσω χειρουργικής επέμβασης. Αντίθετα, το χάπι λαμβάνεται εύκολα από το στόμα ενώ, επειδή δεν περνά στην κυκλοφορία του αίματος, δεν προκαλεί παρενέργειες.

Το νέο χάπι αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο και θα κοστίζει περίπου 33 ευρώ (οι 50 κάψουλες).

Παράλληλα, ένα δεύτερο χάπι με την εμπορική ονομασία Alli, το οποίο εμποδίζει τον οργανισμό να συσσωρεύει λίπος, αναμένεται να λάβει έγκριση κυκλοφορίας έως το καλοκαίρι.

Όπως έδειξαν δοκιμές, το καινούργιο χάπι έχει περίπου τη μισή αποτελεσματικότητα του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Xenical. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν το Alli πριν από κάθε γεύμα τους, μέχρι το τέλος της έρευνας είχαν καταφέρει να χάσουν περίπου 50% περισσότερο βάρος από τους υπόλοιπους που δεν λάμβαναν κανένα χάπι και στηρίζονταν αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη της θέλησης.

Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι το – κατά τα άλλα «χρυσό» – χάπι συνοδεύεται από μια σειρά παρενεργειών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και σοβαρές κοιλιακές διαταραχές.

Επιπλέον, το νέο σκεύασμα ενδεχομένως να παρεμποδίζει την απορρόφηση διαφόρων βιταμινών από τον οργανισμό και για αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λήψη του θα πρέπει να συνδυάζεται με συμπληρώματα βιταμινών.

Από την άλλη μια νέα έρευνα αμερικανών ειδικών του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο έδειξε ότι η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας έτσι τη μεγάλη σημασία της διατροφής στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές συνέκριναν το σωματικό βάρος αφροαμερικανών από το Σικάγο με εκείνο νιγηριανών γυναικών. Παρατήρησαν λοιπόν ότι το μέσο βάρος των γυναικών από το Σικάγο άγγιζε τα 83 κιλά, ενώ των νιγηριανών δεν ξεπερνούσε τα 57 κιλά.

Ενώ περίμεναν να διαπιστώσουν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ως προς τη σωματική άσκηση, προς μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν τελικά ότι οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονταν κυρίως στις διατροφικές τους επιλογές.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Έιμι Λιούκ που συμμετείχε στην έρευνα, οι γυναίκες από τη Νιγηρία κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ το διαιτολόγιό τους ήταν φτωχό σε λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες.

Αντίθετα, η διατροφή των γυναικών από το Σικάγο αποτελούνταν κατά 40-45% από επεξεργασμένες τροφές.

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Αδυνάτισμα και Fitness: Μύθοι και αλήθειες
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.5817.asp

Για να χάσετε εύκολα τα κιλά των γιορτών
http://www.vita.gr/html/ent/137/ent.1137.asp

Γαστρικός δακτύλιος σε χάπι
http://www.vita.gr/html/ent/425/ent.5425.asp