Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μειώνει η ορμονοθεραπεία σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα ανατρεπτική έρευνα αμερικανών ερευνητών.

Τα νέα στοιχεία, που αντικρούουν τις μέχρι τώρα επικρατούσες απόψεις για την ορμονοθεραπεία σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, προέρχονται από έρευνα επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότας. Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 57.000 περιπτώσεις μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι οποίες μεταξύ 1979 και 1998 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια και, στη συνέχεια, παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για περίπου 15 χρόνια. Μέσα στο διάστημα αυτό, 960 γυναίκες διαγνώσθηκαν θετικές στον καρκίνο του εντέρου.

Οι επιστήμονες ωστόσο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στο παρελθόν παρουσίαζαν κατά 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ ορμόνες. Εκείνες που εξακολουθούσαν να λαμβάνουν οιστρογόνα αντιμετώπιζαν κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες που ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία τουλάχιστον για μια δεκαετία εμφάνιζαν κατά 26% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention» και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αφορούν τη δεύτερο πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου – μετά τον καρκίνο του μαστού – που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμα:
Oι ορμόνες με μια ματιά
http://www.vita.gr/html/ent/100/ent.1100.asp

Το τέλος της ορμονοθεραπείας;
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.5431.asp

Για να είστε χαλκέντεροι
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.5825.asp

Βρέθηκε το γονίδιο του ευερέθιστου εντέρου
http://www.vita.gr/html/ent/505/ent.7505.asp