Αυτό συνιστούν τώρα οι ειδικοί, καθώς διαπίστωσαν ότι όσοι χορταίνουν ύπνο, προστατεύονται καλύτερα από τους εποχικούς ιούς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλλον στο Πίτσμπουργκ. Συμμετείχαν υγιείς εθελοντές -78 άνδρες και 75 γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 55 ετών- οι οποίοι έλαβαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 880 ευρώ, προκειμένου να υποβληθούν σε ψεκασμό ιών της γρίπης.

Το πείραμα έγινε σε ένα ξενοδοχείο όπου οι ειδικοί προχώρησαν στον ψεκασμό των εθελοντών, οι οποίοι παρέμεναν εκεί για το διάστημα των επόμενων πέντε ημερών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα εμφάνιζαν συμπτώματα γρίπης ή όχι.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι απολάμβαναν έναν οκτάωρο ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, σε αντίθεση με εκείνους που κοιμούνταν λίγο. Συγκεκριμένα από τους 153 εθελοντές, προσβλήθηκαν οι 135, αλλά μόνο οι 54 αρρώστησαν.

Όπως εξάλλου αναφέρει κατηγορηματικά ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Σέλντον Κόεν: «Όσο περισσότερο κοιμάται κανείς, τόσο περισσότερο προστατεύεται από κρυολογήματα».

Μεγάλη σημασία, μάλιστα, έδειξε να παίζει ακόμη και ο ύπνος των συμμετεχόντων κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Όσοι είχαν δηλώσει ότι κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, πριν εκτεθούν στους ιούς, αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν συγκριτικά με όσους είχαν δηλώσει ότι συμπλήρωναν οκτώ ώρες ύπνου ή περισσότερες.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Κόεν, ο ύπνος πολύ πιθανόν να παίζει το ρόλο του «ρυθμιστή» του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να γλιτώσεις από τις χειµωνιάτικες ιώσεις
http://www.vita.gr/html/ent/816/ent.7816.asp

Oι εναλλακτικές λύσεις για να είστε υγιείς το χειμώνα
http://www.vita.gr/html/ent/361/ent.2361.asp

9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp

Όνειρα γλυκά!
http://www.vita.gr/html/ent/441/ent.2441.asp