Δύο νέα φάρμακα τα οποία ενεργοποιούν γονιδιακούς «διακόπτες» και ξεγελούν τον οργανισμό κάνοντάς τον να πιστεύει ότι έχει προπονηθεί σκληρά, προστέθηκαν στην λίστα των απαγορευμένων ουσιών της WADA.

Αρχικά η επίδραση αυτών των ουσιών παρουσιάσθηκε από την ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης «Cell» στις 31 Ιουλίου. Λίγους μήνες αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) προσέθεσε στη μακρά λίστα των απαγορευμένων ουσιών, που έχουν καταχωρηθεί ως «γονιδιακό ντόπινγκ», τη συνθετική πρωτεΐνη Aicar και το πειραματικό φάρμακο της εταιρείας GlaxoSmithKline Plc, GW1516.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το Aicar μπορεί να βελτιώσει την αντοχή των ζώων κατά 44% μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες λήψης του, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μορφή άσκησης! Από την άλλη, το GW1516 άλλαξε τη δομή των μυών των πειραματόζωων αυξάνοντας έτσι την αντοχή τους κατά 75% όταν αυτά συνδύαζαν το φάρμακο με τρέξιμο στον τροχό.

Στη νέα λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA συμπεριλαμβάνονται περίπου 70 αναβολικά στεροειδή, 60 διεγερτικές και διουρητικές ουσίες, ορμόνες, μέθοδοι ντόπινγκ αίματος, αρκετές ναρκωτικές ουσίες και παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του αντιντόπινγκ ελέγχου.

Ωστόσο, ο «κλάδος» του γονιδιακού ντόπινγκ αναμένεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Wanda, καθηγητή Γκάρι Γουόντλερ.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου ντοπάρεται;

http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.6131.asp

Τα αναβολικά προκαλούν βία
http://www.vita.gr/html/ent/717/ent.7717.asp

10+1 ερωτήσεις για τη δράση της τεστοστερόνης
http://www.vita.gr/html/ent/172/ent.1172.asp