Προλάβετε την απώλεια μνήμης μέσω της κοινωνικότητας, της ηρεμίας και της σωματικής άσκησης, συνιστούν τώρα σουηδοί και αμερικανοί ειδικοί.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες όμως συνδυαστικά θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Συγκεκριμένα η πρώτη έρευνα έρχεται από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία. Όπως μάλιστα γράφει το επιστημονικό έντυπο «Neurology», πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια 506 εθελοντών, οι οποίοι κατά το ξεκίνημά της μελέτης δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας.

Αρχικά, οι ερευνητές κατέγραψαν στοιχεία που αφορούσαν την προσωπικότητα και τις καθημερινές τους συνήθειες και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία τους για τα επόμενα έξι χρόνια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μέσα στο διάστημα αυτό, 144 εθελοντές εμφάνισαν άνοια, ενώ όσοι άνδρες και γυναίκες ήταν πιο κοινωνικοί και λιγότερο αγχώδεις είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης.

«Σε προηγούμενες έρευνες έχουμε δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου, όπως π.χ. τον ιππόκαμπο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοια», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Χούι-Χιν Γουάνγκ.

«Βάσει των τελευταίων μας ευρημάτων, μια ήρεμη και εξωστρεφής προσωπικότητα σε συνδυασμό με μια κοινωνικώς ενεργή ζωή θα μπορούσε να περιορίσει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», εξηγεί ο ειδικός.

Οι επιστήμονες φοβούνται, ότι ο αριθμός όσων πάσχουν από προβλήματα μνήμης αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2040. Ωστόσο, οι ειδικοί του σουηδικού ινστιτούτου εμφανίζονται αισιόδοξοι: «Τα καλά νέα είναι ότι οι παράγοντες που προδιορίζουν την καθημερινότητά μας μπορούν να αλλάξουν, σε αντίθεση με τους γενετικούς παράγοντες οι οποίοι δεν ελέγχονται», αναφέρει ο δρ. Γουάνγκ.

Οι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός που συνδέει την ψυχική κατάσταση με τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.

Η δεύτερη προσέγγιση, έχει να κάνει με το νέο βιβλίο του ψυχιάτρου δρ. Τζον Ράτεϊ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ο ίδιος, μέσα από πληθώρα ερευνών, πιστοποιεί ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, η συχνή σωματική άσκηση απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος ένα «χείμαρρο» χημικών ουσιών, οι οποίες τονώνουν την ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου και ενισχύουν τις νευρωνικές συνάψεις.

Τα θετικά αποτελέσματα μάλιστα έδειξαν να αυξάνονται με την αεροβική άσκηση. Μελέτες βεβαιώνουν ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο άσκησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η απελευθέρωση των μεταβολικών «ομάδων καθαρισμού» στον εγκέφαλό μας.

Όπως αναφέρει ο δρ. Ράτεϊ, το μυστικό για καλή εγκεφαλική λειτουργία και μέγιστη νοητική απόδοση κρύβεται σε μια ώρα ήπιας άσκησης (γρήγορο περπάτημα ή τζόγκινγκ) τέσσερις φορές την εβδομάδα ή σε 45 λεπτά έντονης άσκησης (squash ή τρέξιμο) δύο φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ισορροπίας.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Xορός. Δυναμώνει το σώμα, ισορροπεί την ψυχή!
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.1408.asp

Ποιοι είναι οι πραγματικά έξυπνοι;
http://www.vita.gr/html/ent/681/ent.6681.asp