O κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού περιορίζεται σημαντικά με 3 φλιτζάνια τσάι ημερησίως, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Κέντρου Moffit για τον Καρκίνο στη Φλόριντα, έλαβαν μέρος συνολικά 5.000 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 74 ετών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε αντικαρκινικές θεραπείες για καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες συνέκριναν το ιατρικό ιστορικό τους και τις καθημερινές τους συνήθειες, με τα στοιχεία υγιών γυναικών.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Νάγκι Κουμάρ, διαπίστωσαν ότι:

– Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκινικών όγκων μειώνονταν κατά 37% σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

– Το τσάι δεν είχε την ίδια ευεργετική δράση και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό, όπως ισχυρίζονται, ενδεχομένως να σχετίζεται με τους τύπους των καρκινικών όγκων που τείνουν να αναπτύσσονται σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας.

– Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού ήταν ακόμη υψηλότερη στην περίπτωση του καρκίνου στα λοβία του μαστού, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 66%. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα «ύπουλο» τύπο καρκίνου και καθώς δεν εντοπίζεται εύκολα, όταν εντέλει διαγνωστεί, συνήθως η ασθενής διανύει ήδη προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι «Η συχνή κατανάλωση τσαγιού, κυρίως σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες. Δεδομένου μάλιστα ότι το τσάι αποτελεί το πλέον δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, κάτι τέτοιο του χαρίζει την υποψηφιότητα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού».

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… το τονωτικό τσάι
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.4773.asp

Πράσινο τσάι Vs διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/895/ent.7895.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp