Μία δόση ασπιρίνης, μπορεί να προλάβει βλάβη στο συκώτι που οφείλεται σε υπερβολική δόση παρακεταμόλης ή στην κατάχρηση αλκοόλ.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ, συγκεκριμένα, ερευνώντας πώς το αλκοόλ και η παρακεταμόλη βλάπτουν το συκώτι, ανακάλυψαν ότι μετά την αρχική βλάβη είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση φλεγμονών, γεγονός που σημαίνει ότι το συκώτι εν τέλει υφίσταται πολύ μεγαλύτερη ζημία.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη μπλοκάρει ένα χημικό υποδοχέα στα κύτταρα του ήπατος, ο οποίος ευθύνεται για τη δημιουργία της φλεγμονής. Επίσης, κατάφεραν να απομονώσουν κάποια μόρια, τους λεγόμενους TLR ανταγωνιστές, οι οποίοι επίσης μπλοκάρουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα.

Όπως μάλιστα βεβαιώνει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Wajahat Mehal: «Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημία στο συκώτι, μεταξύ των οποίων το αλκοόλ ή ορισμένα φάρμακα, και εμείς βρήκαμε 2 τρόπους για να προλαμβάνουμε τη βλάβη. Η στρατηγική μας είναι να χορηγούμε στον ασθενή ασπιρίνη σε καθημερινή βάση με στόχο να αποτρέψουμε τη βλάβη. Σε περίπτωση όμως που δεν τα καταφέρουμε, να χρησιμοποιούμε τους ανταγωνιστές TLR για να το θεραπεύσουν. Πρόκειται για μια μέθοδο που θα μειώσει τον πόνο και θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία πολλούς ασθενείς που πάσχουν από ηπατικές παθήσεις».

Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα Ήπατος (British Trust Liver) διευκρινίζει ότι επειδή τα πειράματα μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, δεν έχει αποδειχτεί ακόμη ότι η ασπιρίνη μπορεί πράγματι να βοηθήσει και τον άνθρωπο.

Και μολονότι τα ευρήματα από τη μελέτη είναι καλοδεχούμενα και ελπιδοφόρα, ωστόσο προειδοποιεί ότι όποιος λάβει υπερβολική δόση παρακεταμόλης, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί άμεσα το γιατρό του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει κανείς εάν λαμβάνει ασπιρίνη καθημερινά για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και έλκους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μέθοδος κλινικά αποδεδειγμένη που να προστατεύει το συκώτι από την καταχρήση αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα:
Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας:
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp

Για να μη σας… πρήξουν το συκώτι!
http://www.vita.gr/html/ent/158/ent.1158.asp

Ποια ποτά δημιουργούν το χειρότερο hangover
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.1281.asp