Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 φλιτζάνια ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουταλιά τριμμένο θυμάρι)
  • 3 κουταλιές ξίδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, σοτάρετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, αφού σουρώσετε τα φασόλια, τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό (ώστε να τα καλύπτει) μέχρι να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα. Κατεβάζετε από τη φωτιά, σουρώνετε και κρατάτε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε τους γίγαντες, μαζί με 2 κουταλιές λάδι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μέλι και αρκετό ζουμί (ώστε να τα σκεπάζει) και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Αν χρεια­στεί, προσθέτετε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τον άνηθο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το ξίδι, τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβί­ρε­τε, αφού πασπαλίσετε τους ­γίγαντες με λίγο άνηθο.

Δείτε επίσης: