Μετρώντας τους παλμούς της γυναικείας καρδιάς οι ειδικοί μπορούν τώρα να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η μελέτη ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους παλμούς 129.135 γυναικών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση και δεν είχαν ιατρικό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε ενόσω οι γυναίκες ήταν ακίνητες και χαλαρές, ώστε να καταγραφεί η λειτουργία της καρδιάς σε κατάσταση ημερμίας.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερους από 76 παλμούς το λεπτό αντιμετώπιζαν κατά 26% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου από καρδιαγγειακά σε σχέση με εκείνες που είχαν 62 παλμούς το λεπτό ή λιγότερους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζούντιθ Χσία, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν μόνο γυναίκες. Επιπλέον εξηγεί: «Ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο παράγοντας κινδύνου δεν είναι το ίδιο μεγάλος με εκείνον του καπνίσματος, ωστόσο είναι κλινικά σημαντικός».

Οι ειδικοί δεν βρήκαν πάντως κάποιο συσχετισμό μεταξύ των αυξημένων καρδιακών παλμών και της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε ακόμα:
Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp