Η λήψη φαρμάκων για την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης δανέζικης έρευνας.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», στη μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Άλεν Γένσεν της Δανέζικης Εταιρείας Καρκίνου, συμμετείχαν συνολικά 54.362 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε διαδικασία εξωσωματικής από το 1963 έως το 1998.

Από τα ιατρικά στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί δεν παρατήρησαν αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Όπως διαπιστώθηκε από τις γυναίκες που είχαν απευθυνθεί σε όλες τις κλινικές γονιμότητας της χώρας, μόνο 156 ανέπτυξαν στην πορεία των μελετών καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, οι ειδικοί δεν εντόπισαν αύξηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε 10 ή περισσότερους κύκλους θεραπειών, αλλά ούτε και σε εκείνες που δεν κατάφεραν τελικά να μείνουν έγκυες.

Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να βεβαιωθούν για τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση έως ότου οι συμμετέχουσες στην έρευνα φθάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαβάστε ακόμα:

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες!
http://www.vita.gr/html/ent/905/ent.7905.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: