Και μάλιστα κατά 2 χρόνια! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αμερικανοί ειδικοί, που αποδίδουν τα σημάδια του χρόνου στο αυξημένο στρες.

Σύμφωνα με το έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, οι επιστήμονες μελέτησαν 186 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων γυναικών προκειμένου να παρατηρήσουν τους παράγοντες της καθημερινότητας που ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσες από τις εθελόντριες ήταν διαζευγμένες έδειχναν κατά μέσο όρο δύο χρόνια γηραιότερες από όσες ήταν ελεύθερες, παντρεμένες ή ακόμη και χήρες.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στις πρόωρες ρυτίδες, κατά τους ειδικούς, είναι το στρες.

Ωστόσο όπως είδαν, ακόμη και τα κιλά συμβάλλουν στη διαδικασία δημιουργίας ρυτίδων. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες κάτω των 40 με παραπανίσια κιλά τείνουν να φαίνονται μεγαλύτερες από την ηλικία τους, ενώ εκείνες άνω των 40 που δεν έχουν παραπανίσια κιλά φαίνονται νεότερες.

Όπως συμβουλεύει μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μπάχμαν Γκάιγουρον, όσες κυρίες επιθυμούν να «ξεγελάσουν» το βιολογικό τους ρολόι προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, καλό θα ήταν να μείνουν μακριά από καταστάσεις που τους δημιουργούν στρες και άγχος.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ: Υπάρχει ζωή µετά το χωρισµό;
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.7827.asp

Μητέρες µόνες: Αναζητώντας τη χαµένη ισορροπία
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.7826.asp

Tα παιδιά των χωρισμένων θα μείνουν ανύπαντρα;
http://www.vita.gr/html/ent/581/ent.1581.asp