Οι νοητικές ικανότητες των μαμάδων ενισχύονται κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 10ετούς αυστραλιανής έρευνας.

Οι ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα εκτιμούν ότι από τα πρώτα κιόλας στάδια της εγκυμοσύνης οι νοητικές ικανότητες των μαμάδων, βελτιώνονται και μάλιστα, για πάντα!

«Συνήθως οι γυναίκες αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης αφότου μείνουν έγκυες», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και του κέντρου έρευνας νοητικής υγείας του πανεπιστημίου, καθηγήτρια Έλεν Κρίστενσεν.

«Παρόλα αυτά, τα τελευταία ευρήματα της δεκαετούς μας έρευνας, μαρτυρούν ότι εάν το συγκεκριμένο θέμα εξετασθεί εις βάθος τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει», εξηγεί.

Η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2002, που είχε πραγματοποιηθεί από την κ. Άντζελα Όουτριτζ από το νοσοκομείο Hammersmith στο Λονδίνο και κατά την οποία είχε παρατηρηθεί μείωση της τάξεως του 4% στο μέγεθος του εγκεφάλου εγκύων γυναικών.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, άλλες δύο αυστραλιανές έρευνες αναφέρονταν στην χειροτέρευση των επιδόσεων των εγκύων σε τεστ μνήμης και προφορικών δεξιοτήτων.

Η κ. Κρίστενσεν ωστόσο υποστηρίζει ότι εξετάζοντας συνολικά 2.500 γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών, από το 1999 μέχρι το 2008, διαπίστωσε ότι τελικά δεν παρατηρείται καμία επιδείνωση των νοητικών επιδόσεων στις έγκυες γυναίκες.

«Πραγματικά μένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι έγκυες γυναίκες – και συχνά και οι σύντροφοί τους – πιστεύουν ότι έχουν φτωχή μνήμη, την ώρα που τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει. «Ίσως οι γυναίκες παρατηρούν μικρή πτώση στις νοητικές τους ικανότητες και στη συνέχεια το αποδίδουν στην εγκυμοσύνη τους γιατί αποτελεί το πιο σημαντικό πράγμα στο μυαλό τους την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Επικοινωνιακά νεογνά
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.8181.asp

«Μητρική» αμνησία
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.4839.asp

Eχθρός της καλής μαμάς είναι η τέλεια μαμά!
http://www.vita.gr/html/ent/532/ent.6532.asp