Από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα προβλήματα μνήμης προστατεύει η μεσογειακή διατροφή, όπως επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα με επικεφαλής έλληνα επιστήμονα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Neurology», τα θετικά ευρήματα ανήκουν στην ερευνητική ομάδα του δρ. Νικόλαου Σκαρμέα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ασθενείς που έπασχαν ήδη από προβλήματα μνήμης -που συνήθως αποτελούν «προάγγελο» της νόσου Αλτσχάιμερ- και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ψάρι, ελαιόλαδο και λαχανικά, περιόριζαν την πιθανότητα να εμφανίσουν στην πορεία τη νόσο κατά 48%.

Επιπλέον, μεταξύ όσων δεν είχαν εμφανίσει προβλήματα μνήμης και ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, μείωναν τον κίνδυνο να εξασθενίσει η μνήμη τους κατά 28%.

«Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ή την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», επιβεβαιώνει ο δρ. Σκαρμέας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, ενώ παράλληλα περιορίζει τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα κορεσμένα λίπη και το αλκοόλ. Όπως έχει αποδειχθεί, συμβάλλει στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης, ενώ εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα μειώνοντας έτσι τη δημιουργία φλεγμονών.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp