Υλικά

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 600 γρ. μπρόκολο (φουντίτσες)
  • 1 πατάτα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (χρησιμοποιείτε και το ­πράσινο μέρος τους)
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα συμπυκνωμένο
  • 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (ροκφόρ ή blue cheese)
  • Μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με λάδι, σοτάρετε το μπρόκολο, την πατάτα και τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα και σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35΄. Βάζετε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε για να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, το ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το γάλα και το τυρί και αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3΄. Κατεβάζετε από τη φωτιά, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Γνώμες
Το μπρόκολο αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών Α, C και Κ, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και φυτικών ινών. Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, καθώς η παρου­σία του μπρόκολου, του τυριού και του γάλακτος μπορεί να καλύψει μέχρι και το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου για έναν υγιή ενήλικο. Βέβαια, η ύπαρξη φυτικών οξέων στα λαχανικά μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ασβέστιο παραμένει υψηλή, οπότε είστε και πάλι κερδισμένοι.