Τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

Τα ανησυχητικά αυτά αποτελέσματα προκύπτουν από την μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Όπως γράφει μάλιστα το επιστημονικό έντυπο «Thorax», η υπερβολική έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις ηλικίες από τριών έως οκτώ ετών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Αντρέα Σέριφ μελέτησαν 3.000 παιδιά. Εξέτασαν αναλυτικά την κατάσταση του αναπνευστικού τους συστήματος και τις καθημερινές τους συνήθειες κατά τις ηλικίες 3,5-11,5 ετών. Αποκλείοντας στη συνέχεια όσα παιδιά είχαν ήδη εμφανίσει συριγμό (σύμπτωμα του άσθματος) πριν τα 3,5, κατέληξαν στο ποσοστό των παιδιών που παρουσίασαν άσθμα μέχρι την ηλικία των 11,5 ετών, το οποίο άγγιζε το 6%.

Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως, διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση των παιδιών 3-8 ετών που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες καθημερινά, οι πιθανότητες άσθματος διπλασιάζονταν.

Οι ειδικοί μελέτησαν ακόμη τον παράγοντα άσκηση για να δουν κατά πόσο συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ωστόσο δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν τη σχέση τηλεόρασης και άσθματος, παροτρύνουν πάντως τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν έξω από το σπίτι.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp

Έχετε παιδιά; Off στην… τηλεόραση!
http://www.vita.gr/html/ent/311/ent.8311.asp

H τομή που… κόβει την ανάσα
http://www.vita.gr/html/ent/081/ent.8081.asp