Ένα βιονικό μάτι που χάρισε το φως σε 73χρονο άνδρα και μια πρωτοποριακή συσκευή για ανθρώπους με προβλήματα ακοής, αποτελούν τις τελευταίες ελπιδοφόρες καινοτομίες αμερικανών επιστημόνων.

Το βιονικό μάτι Argus II, αποτελεί «καρπό» της εταιρείας Second Sight. Λειτουργεί με τη βοήθεια μιας κάμερας και ενός επεξεργαστή λήψεων βίντεο που βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά, το οποίο στέλνει τις εικόνες που λαμβάνει σε έναν μικροσκοπικό δέκτη που είναι τοποθετημένος στο εξωτερικό του ματιού.

Στη συνέχεια, ο δέκτης με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού καλωδίου στέλνει τα δεδομένα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσω ηλεκτροδίων. Ανάλογα με το ποια ηλεκτρόδια δέχονται το ερέθισμα κάθε φορά, το οπτικό νεύρο μεταβιβάζει μηνύματα φωτεινότητας ή σκότους στον εγκέφαλο.

O 73χρονος Ρον ο οποίος υποβλήθηκε σε πειραματική χειρουργική επέμβαση στην οφθαλμολογική κλινική Moorfield στο Λονδίνο πριν από επτά μήνες, υποστηρίζει ότι χάρη στο Argus II ξαναβρήκε το φως του μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.

Το βιονικό μάτι του έχει αλλάξει τη ζωή καθώς του επιτρέπει να βλέπει τις λευκές λωρίδες στο δρόμο, να ξεχωρίζει τις κάλτσες του και να κάνει πλήθος άλλες δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία.

Μέχρι τώρα έχει εμφυτευτεί συνολικά σε 18 ασθενείς παγκοσμίως. Στόχος των ειδικών είναι η εξοικείωση των ασθενών στη χρήση του Argus.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία μετατρέπει τις ηχητικές διακυμάνσεις του λόγου σε δονήσεις, τις οποίες ο ασθενής μπορεί να νιώσει στο δέρμα του.

Δοκιμάζουν μάλιστα δύο εμβέλειες δονήσεων: μια που αντιστοιχεί σε ήχους υψηλής συχνότητας και μια άλλη για ήχους χαμηλής συχνότητας.

Όπως υποστηρίζουν, με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών χειρός, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα κώφωσης θα μπορούν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση ευκολότερα από ότι εάν διάβαζαν απλώς τα χείλη του συνομιλητή τους.

Διαβάστε ακόμα:
Ναι ή όχι στις επεμβάσεις για τη μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/148/ent.6148.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp