Οι γρήγορες αντιδράσεις σε τυχαίες καταστάσεις αποτελούν ένδειξη ευφυΐας και μας χαρίζουν περισσότερα χρόνια ζωής.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε συνεργασία με τους επιστήμονες της Επιτροπής Ιατρικής Έρευνας της Γλασκόβης παρακολούθησαν την πορεία 7.414 ανθρώπων για περίπου 20 χρόνια.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι διέθεταν υψηλότερο δείκτη IQ και επομένως είχαν γρηγορότερες αντιδράσεις σε ξαφνικά γεγονότα, έτειναν να ζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Intelligence», πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συγκρίνει τα ευρήματα με άλλους παράγοντες κινδύνου και στην οποία διαπιστώνεται ότι η ευφυΐα είναι πολύ καλύτερος δείκτης μακροζωίας από την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή το βάρος.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι ειδικοί όσοι από τους συμμετέχοντες αντιδρούσαν πιο αργά αντιμετώπιζαν κατά 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Το κάπνισμα παρόλα αυτά έλαβε τα πρωτεία, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο θανάτου στις 3,03 φορές.

«Υποθέτουμε ότι ο χρόνος της αντίδρασης, ως τρόπος μέτρησης της ταχύτητας της επεξεργασίας των πληροφοριών από τον εγκέφαλο, θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη ακεραιότητας του συστήματος του οργανισμού», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Έτσι, οι αργές αντιδράσεις ή η αργή ικανότητα επεξεργασίας των δεδομένων, θα μπορούσε να είναι ένδειξη προβληματικής λειτουργίας του οργανισμού γεγονός που θα μπορούσε να συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο», εξηγούν.

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Καθαρός αέρας… μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.8343.asp

Ποιοι είναι οι πραγματικά έξυπνοι
http://www.vita.gr/html/ent/681/ent.6681.asp