Το «κλειδί» της επιτυχίας στις εξετάσεις είναι το… νερό! Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πίνουν νερό πριν δώσουν διαγώνισμα, έχουν περίπου κατά 33% καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα.

Αν και ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την ευεργετική δράση του νερού στις σχολικές επιδόσεις, πιστεύουν ότι η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Appetite», στο πρωτότυπο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 60 αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 7 έως 9 ετών.

Στα μισά παιδιά οι ειδικοί προσέφεραν ένα ποτήρι νερό 250 ml 20 λεπτά πριν υποβληθούν στο τεστ, ενώ στα υπόλοιπα δεν έδωσαν τίποτα. Το πρώτο μέρος της εξέτασης είχε να κάνει με την αξιολόγηση της οπτικής προσοχής και της μνήμης (συγκεκριμένα, αφορούσε τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ δύο σκίτσων).

Προς μεγάλη τους έκπληξη, λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά είχαν πιει νερό, είχαν και κατά 34% καλύτερες επιδόσεις. Επιπλέον, η ίδια ομάδα είχε κατά 23% καλύτερο σκορ σε παρόμοιο τεστ, με υψηλότερο όμως επίπεδο δυσκολίας, και κατά 11% καλύτερη βαθμολογία σε ένα τρίτο τεστ, με λέξεις.

Στα τεστ, ωστόσο, όπου οι ειδικοί εξέταζαν τις επιδόσεις της βραχυπρόθεσμης μνήμης, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

«Τα παιδιά που είχαν πιει νερό είχαν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα σε μια σειρά εξετάσεων», αναφέρει η ερευνήτρια δρ. Κάρολαιν Έντμοντς. «Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η κατανάλωση νερού ενισχύει τις νοητικές επιδόσεις των παιδιών», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Εμφιαλωμένο νερό: Πριν ξεδιψάσω, πρέπει να διαβάσω
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.7089.asp

Εξετάσεις: Μην ψαρώνετε, φάτε ψάρια!
http://www.vita.gr/html/ent/698/ent.8698.asp

Μικρά γεύματα για μεγάλες επιδόσεις
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.8279.asp