Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή του αυχένα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της έρευνας Framingham Heart Study, οι άνθρωποι που έχουν σχετικά λεπτότερη περίμετρο μέσης, αλλά χοντρό αυχένα, αντιμετωπίζουν τελικά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που συσσωρεύουν λίπος μόνο στην κοιλιακή χώρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 3.300 γυναίκες και άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση περίμετρος του λαιμού των ανδρών άγγιζε τα 40,5 εκ. και των γυναικών τα 34,2 εκ.

Όσο η περίμετρος του αυχένα μεγάλωνε, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, για κάθε 3 εκ. που προσθέτονταν στην περιφέρεια του λαιμού των ανδρών, η καλή χοληστερίνη (HDL) μειωνόταν κατά 2,2mg ανά δεκατόλιτρο του αίματος (mg/dl), ενώ στην περίπτωση των γυναικών η HDL έκανε βουτιά κατά 2,7mg/dl.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι άνδρες που έχουν επίπεδα καλής χοληστερίνης χαμηλότερα από 40mg/dl και οι γυναίκες που έχουν χαμηλότερα από 50mg/dl ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά.

Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος που προερχόταν από το χοντρό αυχένα ξεπερνούσε εκείνον της φαρδιάς μέσης, ενώ όσοι συνδύαζαν και τα δύο αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα:
Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp

Για αυχένα… κύκνου, χωρίς πόνους
http://www.vita.gr/html/ent/245/ent.7245.asp

Πονάω στον αυχένα. Τι έχω;
http://www.vita.gr/html/ent/277/ent.6277.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp