Μήπως το είδωλο που βλέπουμε στον καθρέφτη μας δεν είναι τελικά παρά μια καλοστημένη πλάνη του μυαλού μας;

Οι ειδικοί του Εργαστηρίου Αντίληψης του Πανεπιστημίου St. Andrew έρχονται να μας αποκαλύψουν ότι όσο όμορφο και να θεωρούμε εμείς τον εαυτό μας, οι άλλοι πάντα θα έχουν μια λίγο-πολύ διαφορετική «άποψη» για εμάς! Γιατί δεν βλέπουμε στον καθρέφτη μας ακριβώς το ίδιο πρόσωπο που βλέπουν εκείνοι…

Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα πρόσωπα που βλέπουμε. Όταν κοιτάμε κάποιον, τείνουμε να παρατηρούμε πιο έντονα -από τη δική μας οπτική γωνία- την αριστερή του πλευρά, δηλαδή προσέχουμε καλύτερα -από τη δική του οπτική γωνία- τη δεξιά πλευρά του προσώπου που έχουμε απέναντί μας.

Όταν όμως κοιτάζουμε στον καθρέφτη, εστιάζουμε, επειδή το είδωλο μας είναι αντεστραμμένο, στην αριστερή πλευρά του προσώπου μας, αφού -όπως είδαμε- οι άλλοι, όταν μας περιεργάζονται, «βγάζουν συμπεράσματα» από τη δεξιά πλευρά του.

Ακριβώς επειδή οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά μας διαφέρουν από πλευρά σε πλευρά, αυτό που βλέπουν οι άλλοι για εμάς μπορεί να διαφέρει από την αντίληψη που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

«Έχουμε τη φυσική τάση να παρατηρούμε μόνο το ένα μισό του προσώπου που έχουμε απέναντί μας όταν παίρνουμε αποφάσεις για διάφορα πράγματα», ισχυρίζεται ο καθηγητής Ντέιβ Πέρετ. «Αυτό περιλαμβάνει την κρίση μας για το πόσο όμορφος, αρρενωπός ή θηλυκός είναι ο άνθρωπος απέναντί μας», μας εξηγεί ο ειδικός.

«Αρχικά το βλέμμα μας πέφτει στη δεξιά πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι, όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη, βλέπουμε τα πράγματα ανάποδα».

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί φτιαχνόμαστε μπροστά στον καθρέφτη
http://www.vita.gr/html/ent/830/ent.5830.asp

Αυτοπεποίθηση: Μικρές ασκήσεις τόνωσης!
http://www.vita.gr/html/ent/253/ent.7253.asp

Όταν οι άλλοι είναι πάντα καλύτεροι
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.5348.aspΑκολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: