Υλικά

  • 3 ρέγγες με αυγά (δηλαδή φουσκωμένες στην κοιλιά)
  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 3 κουταλιές λευκό ξίδι
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αφαιρείτε τα αυγά από τις ρέγγες και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με το ξίδι. Μόλις δημιουργηθεί ένας λείος πολτός, προσθέτετε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια μαζί με το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι, μέχρι το μείγμα να το απορροφήσει όλο και να γίνει ένας λείος πουρές. Πασπαλίζετε, αν θέλετε, τη ρεγγοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και τη σερβίρετε με φρέσκια λαγάνα ή ωμά λαχανικά.

Σημείωση Αν δεν είστε αυστηροί με τη νηστεία, χρησιμοποιή­στε όχι μόνο τα αυγά της ρέγγας, αλλά και την ίδια τη ρέγγα, αφού πρώτα βγάλετε το δέρμα και τα κεντρικά κόκαλα. Χτυπάτε, δηλαδή, στο μπλέντερ τα φιλέτα μαζί με τα αυγά και από εκεί και πέρα ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Γνώμες
Γεύμα, επίσης, πλούσιο σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και θερμιδικά λιγότερο επιβαρυμένο σε σχέση με άλλες παρεμφερείς διατροφικές επιλογές, όπως η ταραμοσαλάτα.

Σύσταση

  • Θερμίδες ……………………….172
  • Χοληστερίνη…………………… 5 mg
  • Λιπαρά ……………………………13,7 γρ.