Τα παιδιά των οποίων οι πατέρες πάσχουν από κατάθλιψη, τείνουν να εμφανίσουν διαταραχές στη συμπεριφορά, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Η νέα έρευνα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι μέσα από την επιθεώρηση «Lancet» παραδέχθηκαν ότι είχαν δώσει υπερβολική βαρύτητα στις μητέρες, υποτιμώντας τους πατέρες.

Τα νέα ευρήματα όμως τώρα, υποδεικνύουν ότι τελικά ο πατέρας επηρεάζει περισσότερο από όσο πιστευόταν την ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά τα αγόρια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση που ο πατέρας τους είναι αλκοολικός ή πάσχει από κατάθλιψη.

Η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία οι ψυχιατρικές διαταραχές συνήθως πλήττουν τους άνδρες είναι μεταξύ 18 και 35 ετών.

Η λεγόμενη ανδρική επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται περίπου στις 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται κατά 10%-20% με συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα που αναπτύσσει σταδιακά το βρέφος.

Τα παιδιά των πατέρων που πάσχουν από κατάθλιψη, όταν φτάσουν στην εφηβεία αντιμετωπίζουν μάλιστα αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα, στα οποία συγκαταλέγονται η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Περίπου το 2% των ανδρών πάσχουν από γενικευμένη διαταραχή άγχους με αποτέλεσμα και τα παιδιά τους να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν παρόμοιες διαταραχές.

«Οι πατέρες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους πολύ περισσότερο από όσο συμμετείχαν κατά το παρελθόν. Παλαιότερα, επειδή ήταν πιο απόμακροι, ακόμη και αν είχαν κατάθλιψη ή αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη επίπτωση στα παιδιά τους. Σήμερα όμως, οι ειδικοί οφείλουν να δίνουν προσοχή στον αντίκτυπο που έχουν τα ψυχιατρικά προβλήματα των πατέρων στα παιδιά», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ψυχιατρικής κ. Πολ Ραμτσαντάνι.

Διαβάστε ακόμα:
Τι είδους πατέρας είστε;
http://www.vita.gr/html/ent/169/ent.5169.asp

Πώς θα αποφύγω τις ασθένειες των γονιών μου;
http://www.vita.gr/html/ent/129/ent.6129.asp

Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp