Τελικά ίσως η κίνηση κατά την οποία βάζουμε το χέρι μπροστά από το στόμα κάθε φορά που μας έρχεται να βήξουμε ή να φταρνιστούμε να μην αποτελεί μόνο τρόπους καλής συμπεριφοράς, αλλά και καλής … υγιεινής!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Τμήματος Μικροβιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, κάθε φορά που κάποιος βήχει ή φταρνίζεται χωρίς να καλύψει το στόμα του, στον αέρα εκτοξεύονται σταγονίδια τα οποία περιέχουν περίπου 20.000 ιούς!

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, περίπου 3.000 από αυτούς τους ιούς επιβιώνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε δυνητικά να μπορούν μεταδοθούν και σε άλλα άτομα.

Βέβαια, οι ειδικοί εξηγούν, ότι ακριβώς επειδή οι ιοί της γρίπης «κρύβονται» μέσα στα πιο μεγάλα και πιο βαριά σταγονίδια, αμέσως μετά το βήξιμο ή το φτάρνισμα πέφτουν στο έδαφος, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι βρίσκονται εντός του μικρού «βεληνεκούς» των συγκεκριμένων σταγονιδίων και δεν έχουν κάνει αντιγριπικά εμβόλια.

Γενικά θεωρείται ότι η επικινδυνότητα των σταγονιδίων συνήθως παραμένει ενεργή σε ακτίνα ενός μέτρου από την «πηγή» τους. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί ακόμη και ακουμπώντας ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα τέτοιο σταγονίδιο.

Διαβάστε ακόμα:
To «αντιβηχικό» σας εγχειρίδιο
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.8398.asp

Θα σου κόψω το βήχα!
http://www.vita.gr/html/ent/283/ent.1283.asp

4742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp