Πιο επιρρεπείς στην εποχική γρίπη φαίνεται ότι είναι οι άνδρες, καθώς, σύμφωνα με καναδούς επιστήμονες, διαθέτουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με τις γυναίκες, οι οποίες προστατεύονται από τα οιστρογόνα.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ καθιστά αυτομάτως τους άνδρες πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, σε αντίθεση με τις γυναίκες που λόγω του ισχυρού ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν υποκύπτουν τόσο εύκολα στη γρίπη.

«Οι γυναίκες», τονίζει η επικεφαλής της μέλετης δρ. Μάγια Σαλέχ, «έχουν μια πιο ισχυρή ανοσοαντίδραση στις λοιμώξεις».

Από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον «θαυματουργό» μηχανισμό που δρα ως «ασπίδα» απέναντι στις διάφορες μολύνσεις.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναικείες ορμόνες «κλείνουν» τον διακόπτη ενός γονιδίου που αφήνει τον οργανισμό ανυπεράσπιστο απέναντι στις λοιμώξεις, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία στον γυναικείο οργανισμό. Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο όπως εξηγούν, δεν αποκλείεται να αναπτύχθηκε για καλύτερη προφύλαξη του αναπαραγωγικού ρόλου των γυναικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία εξέπληξαν τους ειδικούς, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»

Διαβάστε ακόμα:
Αυτό δεν είναι βήχας, είναι… βιολογικό όπλο!
http://www.vita.gr/html/ent/159/ent.9159.asp

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.2433.asp

Αυτό που θέλουν οι άνδρες!
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.8526.asp