Νέα θεραπεία κατά της κολπικής μαρμαρυγής δοκιμάστηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι τώρα σε 12 ασθενείς. Επινοητής της νέας μεθόδου, η οποία βασίζεται στην κρυοθεραπεία, είναι ο βρετανός καρδιολόγος δρ. Ρίτσαρντ Σίλινγκ του Νοσοκομείου London Bridge.

Η νέα θεραπεία συνδυάζει την εισαγωγή καθετήρα στην καρδιά με την κρυοθεραπεία. Ο καθετήρας περιλαμβάνει ένα ηλεκτρόδιο που εισάγεται από τη βουβωνική χώρα και φτάνει στην καρδιά. Την καίει περιμετρικά δημιουργώντας έναν ουλώδη ιστό που στη συνέχεια «μπλοκάρει» την αρρυθμία.

«Κρατάμε τα πλεονεκτήματα των δύο μεθόδων και αφαιρούμε τα μειονεκτήματα», αναφέρει ο δρ. Σίλινγκ. «Δημιουργώντας ένα δεύτερο “φράγμα” με τη βοήθεια της κρυοθεραπείας, έχουμε στην ουσία δύο προστατευτικούς δακτυλίους οι οποίοι απομονώνουν την αρρυθμία μόνιμα, περιορίζοντας σημαντικά την πιθανότητα επανεμφάνισης της μαρμαρυγής», εξηγεί.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου τρεις ώρες και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ελαφριά νάρκωση, ενώ ο ασθενής χρειάζεται να νοσηλευθεί για μια ημέρα.

Σύντομα, σύμφωνα με τον δρ. Σίλινγκ, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες κλινικές δοκιμές της ελπιδοφόρας τεχνικής.

Διαβάστε ακόμα:
Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Nέα χρονιά. Mικρές αλλαγές στο πιάτο μεγάλα κερδη στην καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/136/ent.1136.asp

Mε… πόσα τρέχει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/084/ent.1084.asp