Με την έκθεση στο αρσενικό (που αφθονεί και στην Ελλάδα) συνδέεται η αδυναμία του ανθρώπινου οργανισμού να προστατευθεί από τη νέα γρίπη H1N1.

Η ανησυχητική μελέτη έρχεται από τους ειδικούς του εργαστηρίου Marine Biological Laboratory (MBL) και της Ιατρικής Σχολής του Darthmouth.

«Όταν ένα υγιές άτομο ή ποντίκι μολύνεται με τη γρίπη, αναπτύσσουν αμέσως ανοσοαντίδραση», εξηγεί ο κ. Τζόσουα Χάμιλτον από το MLB.

Σύμφωνα με τον ειδικό, υπό κανονικές συνθήκες, τα ανοσοκύτταρα σπεύδουν στους πνεύμονες για την άμεση παραγωγή χημικών ουσιών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Στην περίπτωση ποντικών όμως, που επί πέντε μέρες κατανάλωναν 100 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) αρσενικού μέσω του νερού τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος απέναντι στον ιό ήταν αρχικώς αδύναμη, ενώ όταν τελικά ο οργανισμός τους αντέδρασε στη λοίμωξη ήταν ήδη πολύ αργά…

«Παρατηρήσαμε μια μαζική διείσδυση ανοσοκυττάρων στους πνεύμονες και μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση, που οδήγησε σε αιμορραγία και βλάβες», αναφέρει ο κ. Χάμιλτον. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στο αρσενικό αντιμετώπιζαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι η κατανάλωση νερού ή τροφίμων επιβαρημένων από τις υψηλές τιμές αρσενικού θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

Στην Ελλάδα, μια σειρά μετρήσεων έχουν δείξει τι κατάσταση επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν υπερβολική συγκέντρωση αρσενικού σε υπόγεια ύδατα της λεκάνης του Ασωπού.

Δύο χρόνια νωρίτερα, στις αρχές του 2007, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντόπισαν στο πόσιμο νερό του νομού Κιλκίς και συγκεκριμένα του δήμου Πολυκάστρου, υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, με αποτέλεσμα οι αρχές να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις.

Από την άλλη, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εντόπισαν αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού στα υπόγεια ύδατα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία ξεπερνούσαν τα 100 ppb (μέρη ανά δισεκ.).

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση όμως καταγράφηκε σε σημεία της Χαλκιδικής, ενώ αρσενικό εντοπίστηκε και στα Μεσόγεια Αττικής (κυρίως γύρω από τη βιομηχανική ζώνη).

Σε ποτάμια όπως ο Λουδίας, ο Αξιός και ο Πηνειός βρέθηκαν επίσης υψηλές τιμές αρσενικού από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με το Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με αναλύσεις των ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΤΕΙ Αθήνας, το αρσενικό περνά από το νερό στην τροφική αλυσίδα με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας ακόμη και εάν δεν έχουμε καταναλώσει το μολυσμένο νερό, επειδή περνά στην τροφική αλυσίδα μέσω της άρδευσης.

Πλήρες ρεπορτάζ για την ανησυχητική έρευνα και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην υγεία των κατοίκων της Ελλάδας ενδεχόμενα κρούσματα της νέας γρίπης, θα βρείτε στο «Βήμα» της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμα:
«Κόβει» το βήχα στη νέα γρίπη!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.9198.asp

Φόβους για πανδημία γρίπης εκφράζει ο ΠΟΥ
http://www.vita.gr/html/ent/069/ent.9069.asp

Τι κάνουμε στην Ελλάδα για τη γρίπη των χοίρων
http://www.vita.gr/html/ent/066/ent.9066.asp