Μπορεί οι περισσότεροι να ψάχνουμε κοινά στοιχεία με τον ή τη σύντροφό μας, όμως σύμφωνα με έρευνα βραζιλιάνων ειδικών, τελικά τα ετερώνυμα είναι εκείνα που έλκονται.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Παρανά, αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί από γενετική άποψη αναζητάμε τον σύντροφο που θα μας δώσει τους υγιέστερους δυνατούς απογόνους, δηλαδή κάποιον που θα έχει διαφορετικό γενετικό υλικό από εμάς.

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες, μελετώντας 90 παντρεμένα ζευγάρια διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν αποτελούν ζευγάρι, τα περισσότερα εμφάνιζαν γενετικές διαφορές σε μια συγκεκριμένη περιοχή του DNA που ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αν και είναι δελεαστικό το να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι επιλέγουν σύντροφο με βάση τις ομοιότητες που έχουν μαζί του, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι διαφορές είναι εκείνες που οδηγούν σε επιτυχή αναπαραγωγή και ότι η υποσυνείδητη παρόρμηση να αποκτήσει κάποιος υγιή παιδιά είναι σημαντική στην επιλογή συντρόφου», αναφέρει η επικεφαλής των ερευνητών Μαρία ντα Γράκα Μπικάλιο.

Όπως εξηγεί η ίδια, ο μηχανισμός αυτός φαίνεται ότι αποβλέπει σε γενετική ποικιλομορφία, η οποία κρίνεται πολύτιμη για τους μελλοντικούς απογόνους.

Τονίζει ακόμη, ότι αν και δεν είναι γνωστό ποια σήματα αναγνωρίζει το σώμα προκειμένου να γίνει η επιλογή του γενετικώς διαφορετικού συντρόφου, η μυρωδιά του σώματος όπως και το σχήμα του προσώπου πολύ πιθανόν να παίζουν ρόλο.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη.

Διαβάστε ακόμα:
Φερομόνες: Οι ορμόνες της ερωτικής έλξης. Tελικά υπάρχει «χημεία»!
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.1020.asp

Έλξη με την τεστοστερόνη στο κόκκινο
http://www.vita.gr/html/ent/401/ent.7401.asp

Οι νόμοι της σαγήνης
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.5434.asp