Φακούς επαφής με βλαστικά κύτταρα κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, οι οποίοι υπόσχονται τη θεραπεία της τύφλωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φακοί αυτοί αναμένεται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα και που οφείλονται σε κάποια νόσο ή ακόμη και σε ατύχημα.

Η αποκατάσταση της όρασης, κατά τους επινοητές των νέων αυτών φακών, γίνεται ταχύτατα. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες χρήσης των ειδικών φακών που περιέχουν τα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς, ο ίδιος αρχίζει σταδιακά να ανακτά την όρασή του και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Η λογική που κρύβεται πίσω από τους επαναστατικούς φακούς επαφής στηρίζεται στην ιδέα του «μπαλώματος». Τα βλαστικά κύτταρα με τη βοήθεια των φακών έρχονται σε επαφή με το μάτι και μετατρέπονται στον τύπο των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό «μπάλωμα» το οποίο σιγά-σιγά αποκαθιστά το πρόβλημα στο μάτι.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής του φοβερού πειράματος, δρ. Νικ Ντι Τζιρολάμο, η «μαγεία» της τεχνικής εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται μείζων χειρουργική επέμβαση, παρά μόνο η λήψη ενός μικροσκοπικού μέρους του οφθαλμικού ιστού –μεγέθους μόλις ενός χιλιοστού– το οποίο αφαιρείται, καλλιεργείται στο εργαστήριο και στη συνέχεια επανατοποθετείται στο μάτι υπό μορφή βλαστικών κυττάρων.

Διαβάστε ακόμη:
Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

«‘Οπλο» κατά της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.8332.asp

Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp