Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων πιθήκων που αναμένεται να βοηθήσουν στην έρευνα ανθρώπινων ασθενειών, παίζοντας τον ρόλο των «μοντέλων».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για δημιουργία γενετικά τροποποιημένων πιθήκων των οποίων ο μυϊκός ιστός «φωσφωρίζει»…

Οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, έχουν τροποποιήσει γενετικά μια σειρά οργανισμών, από βακτήρια μέχρι ποντίκια στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση ασθενειών.
Ωστόσο αυτοί οι οργανισμοί, π.χ. τα μεταλλαγμένα ποντίκια, δεν προσφέρονται πάντα για «προσομοίωση» των ανθρώπινων ασθενειών. Τα «ξαδερφάκια» του ανθρώπου, τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι, αποτελούν καλύτερους υποψήφιους για τη μελέτη.

Εγείρονται όμως ηθικά διλήμματα αν πρέπει να «μολύνουμε» γενετικά τα πρωτεύοντα θηλαστικά με ανθρώπινες ασθένειες που μεταδίδονται κληρονομικά.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που επιτεύχθηκε στο εργαστήριο «δημιουργία» πιθήκων, των οποίων το σώμα φωσφορίζει υπό υπεριώδη ακτινοβολία για ευκολότερη επιστημονική παρατήρηση.

Ωστόσο, τώρα Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να περάσουν αυτό το χαρακτηριστικό στο γενετικό υλικό των πιθήκων και, επομένως, να το καταστήσουν κληρονομήσιμο από τη μια γενιά στην άλλη.

Το ιστορικό αυτού του επιτεύγματος παρουσιάζεται από τις σελίδες της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature».
Οι ειδικοί του Κεντρικού Ινστιτούτου Πειραματόζωων του Καβασάκι και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, εισήγαγαν ένα γονίδιο που βρίσκεται στις μέδουσες και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πράσινης φωσφορίζουσας πρωτεΐνης στον οργανισμό τους σε… πιθηκάκια. Περίπου 90 έμβρυα «μάρμοζετ» («καλλιτριχίδες» στα ελληνικά), δηλαδή μικροσκοπικά πρωτεύοντα θηλαστικά, τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε κατά την ενηλικίωσή τους να κληροδοτήσουν το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό τους στην επόμενη γενιά.

Η επιτυχία του πειράματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία αποικιών «μεταλλαγμένων» πιθήκων, όπου το κάθε ζώο θα είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να αποτελεί «μοντέλο» για κάποια ανθρώπινη ασθένεια…
«Αν και μέχρι σήμερα η χρήση ποντικών έχει παίξει σημαντικό ρόλο για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με ανθρώπινες ασθένειες, είναι απαραίτητα τα πειράματα σε πρωτεύοντα είδη, ζώα που είναι πολύ πιο συγγενικά με τον άνθρωπο σε σύγκριση με τα τρωκτικά», υποστηρίζει ο καθηγητής Χιντεγιούκι Οκάνο, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε ακόμη:
«Σούπερ» ποντίκι-μαθουσάλας
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.7951.asp

Το σούπερ-κοτόπουλο έρχεται!
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.7398.asp