Η απροθυμία των ανδρών να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να επισκέπτονται τακτικότερα το γιατρό, έχει ως αποτέλεσμα το «ισχυρό» φύλο να διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Σε τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας της Υγείας του Άνδρα», στη Μ. Βρετανία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα όλων των περιπτώσεων καρκίνου για το διάστημα 2006-2007. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι οι άνδρες στο σύνολό τους και για όλες τις μορφές καρκίνου, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με τις γυναίκες και αντίστοιχα 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Μεγάλη έκπληξη, όμως, προκάλεσε η διαπίστωση ότι η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών άνοιγε ακόμη περισσότερο μόλις οι ειδικοί εξαίρεσαν τους καρκίνους που χαρακτηρίζονται ως ανδρικοί (π.χ. προστάτης) ή ως γυναικείοι (π.χ. καρκίνος του μαστού), καθώς και τον καρκίνο των πνευμόνων που έχει παρατηρηθεί ότι δείχνει μια προτίμηση στους άνδρες-καπνιστές.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους καρκίνους που πλήττουν εξίσου και τα δύο φύλα, οι άνδρες παρουσίασαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο και 70% να πεθάνουν από αυτή σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν τους ερευνητές να σκεφτούν πως το μυστικό θα πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο ζωής των δύο φύλων.

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ως προς την εμφάνιση καρκίνου δεν οφείλεται σε κάποιο βιολογικό παράγοντα, αλλά στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους και τη φροντίδα της υγείας τους.

Για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι οι άνδρες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους, καθώς φαίνεται ότι αλλαγές στο life style, θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τα κρούσματα καρκίνου.

Όπως μάλιστα δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Άλαν Γουάιτ, υπεύθυνος του Φόρουμ για την Aνδρική Yγεία, οι άνδρες φαίνεται ότι παραβλέπουν τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία τους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το περιττό βάρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή. Επισημαίνει, λοιπόν, ότι οι άνδρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.