Ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα θα πρέπει να βράζονται τα καρότα ώστε να διατηρούν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, συνιστούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Νιουκάσλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα καρότα που έβραζαν ολόκληρα και τεμαχίζονταν μετά το μαγείρεμα περιείχαν κατά 25% περισσότερη φαλκαρινόλη, μια ουσία με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Παλαιότερες δοκιμές που είχαν γίνει σε ποντίκια είχαν δείξει ότι τα ζώα που λάμβαναν τη συγκεκριμένη ουσία από τη διατροφή τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ. Κίρστεν Μπραντ, όταν κόβουμε τα καρότα πριν το μαγείρεμα αυτομάτως αυξάνουμε την εκτιθέμενη στο νερό επιφάνειά τους με αποτέλεσμα να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά κατά το βράσιμο.

Για τον λόγο αυτό, συνιστούν το κόψιμο των λαχανικών να γίνεται μετά το μαγείρεμά τους καθώς έτσι τόσο η γεύση όσο και τα θρεπτικά συστατικά «φυλακίζονται» σε αυτά.

Διαβάστε ακόμα:
Kαρότο για τις άφθες
http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.4131.asp

To τσάι: Εχθρός της λευχαιμίας!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.9223.asp

Αντικαρκινικά φάρμακα από λάδι ελιάς
http://www.vita.gr/html/ent/180/ent.8180.asp