Ανακοινώθηκε η πρώτη περίπτωση «αντίστασης» του ιού της νέας γρίπης στο γνωστό αντιγριπικό Tamiflu. Οι ειδικοί παραδέχτηκαν ότι σε μία περίπτωση ασθενούς στη Δανία ο ιός της γρίπης «Η1Ν1» (γνωστός αρχικά ως «Γρίπη των Χοίρων») έδειξε «αντοχή» στο Tamiflu, το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι γιατροί συνιστούσαν το Tamiflu ως ένα μέσο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού της γρίπης Η1Ν1, καθώς η έγκαιρη λήψη του θεωρείται ότι μετριάζει τα συμπτώματά της ασθένειας και εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Αρμόδιοι της βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας καθησυχάζουν το κοινό διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός παρουσιάζει αντίσταση σε ευρέως διαδεδομένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως η οσελταμιβίρη (την οποία περιέχει το Tamiflu) ή η ζαναμιβίρη.

Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρείας Roche Holding AG, που παράγει το φάρμακο, δηλώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και η κοινή γρίπη μπορεί να παρουσιάσει «αντίσταση» σε αντιγριπικά φάρμακα. Και είναι αλήθεια ότι πέρυσι εμφανίστηκε στέλεχος της κοινής «εποχικής» γρίπης που αντιστεκόταν στη δράση του Tamiflu.

Όμως, οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με τη νέα γρίπη, οπότε το Tamiflu μπορεί να καταστεί πλήρως αναποτελεσματικό στην αντιμετώπισή της.

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα γρίπη ήρθε, η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp

Νέα γρίπη και αρσενικό
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.9208.asp

«Κόβει» το βήχα στη νέα γρίπη!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.9198.asp