Μια συσκευή που εκλύει μικρής έντασης ηλεκτρικό φορτίο, ίσως αποτελέσει σύντομα μια νέα θεραπεία για τους πόνους της περιόδου.

Η νέα μέθοδος βασίζεται σε μια τεχνολογία που λέγεται «θεραπεία παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων» και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αποκατάσταση τραυματισμών σε αθλητές.

Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών υποφέρει από πόνους περιόδου, ενώ μία στις πέντε δηλώνει πως οι πόνοι επηρεάζουν τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μια γυναίκα μπορεί να εκδηλώσει από πόνους στην κοιλιά μέχρι ναυτία και διάρροια.

Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας (ή, αλλιώς, πόνοι περιόδου). Ο πιο συχνός είναι η πρωτογενής δυσμηνόρροια, όπου δεν υπάρχει ιατρικός λόγος στον οποίο να οφείλεται ο πόνος. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με υγιείς γυναίκες και ο πόνος που εκδηλώνουν τις ημέρες τις περιόδου αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός τους.

Στη δευτερογενή δυσμηνόρροια ο πόνος οφείλεται συνήθως σε μία πιο σοβαρή αιτία, όπως λ.χ. σε μια φλεγμονώδη πάθηση του ουροποιητικού συστήματος κατά την οποία ορισμένα βακτήρια προσβάλλουν τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας προκαλώντας πόνο.

Μέχρι τώρα η επώδυνη αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, ενώ ορισμένοι γυναικολόγοι σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούν και αντισυλληπτικά.

Η νέα συσκευή αποτελεί μία νέα εναλλακτική λύση -χωρίς φάρμακα- για την αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου. Πρόκειται για μια μεταλλική συσκευή με ένα ηλεκτρόδιο που εφαρμόζει στην περιοχή της κοιλιάς και τοποθετείται κάτω από τα ρούχα.

Η συσκευή αποτελείται από καλώδια, ένα ηλεκτρόδιο και ένα μικρό πίνακα ελέγχου με μπαταρία. Ολόκληρη η συσκευή είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί εύκολα να στερεώνεται στο εσώρουχο της γυναίκας.

Μόλις η γυναίκα θέσει το μηχάνημα σε λειτουργία, αυτό στέλνει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο μετατρέπεται σε ηλεκτρομαγνητικό παλμό που επαναλαμβάνεται τακτικά.

Ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής βασίζεται στην εξής θεωρία: Όταν τα κύτταρα «φλεγμαίνουν», όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το φυσικό τους ηλεκτρικό φορτίο μειώνεται. Το μηχάνημα αυτό, όμως, επαναφέρει τη φυσιολογική ηλεκτρική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων επιφέροντας ανακούφιση από τον πόνο.

Η νέα συσκευή θα κοστίζει περίπου 35 ευρώ και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι, όμως χαμηλή, – περίπου το 1/10 της ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου.

Διαβάστε ακόμα:
Έµµηνος ρύση: Το «σπάσιµο» του κύκλου
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.6891.asp

«Δύσκολες μέρες»: Nα μπω ή να μην μπω στη θάλασσα;
http://www.vita.gr/html/ent/265/ent.6265.asp

Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp