Οι παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν έστω και λίγο βάρος, αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες να μείνουν έγκυοι.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έκαναν έρευνα διάρκειας 3 μηνών σε δείγμα 40 παχύσαρκων γυναικών που δεν παρήγαγαν ωάρια. Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 29 ετών, με ΔΜΣ σχεδόν 40, και πολλές από αυτές έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – μία από τις πιο συχνές αιτίες στις οποίες οφείλεται η στειρότητα, αλλά και η παχυσαρκία.

Οι συμμετέχουσες, λοιπόν, ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή με ορλιστάτη ή μετμορφίνη και έχασαν 5% του βάρους τους σε διάρκεια 12 εβδομάδων. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ακόμη και αυτή η μικρή απώλεια βάρους συσχετιζόταν με αύξηση της ροής του αίματος προς τη μήτρα σε ποσοστό 19%. Η βελτίωση αυτή του κυκλοφορικού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί το ωάριο από τις ωοθήκες, αλλά και να εμφυτευτεί επιτυχώς το έμβρυο στη μήτρα.

Σε παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι μικρή απώλεια βάρους συνδεόταν με την αύξηση κατά 30-40% της πιθανότητας να αποκατασταθεί η γονιμότητα στις γυναίκες.

Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η βελτίωση του κυκλοφορικού λειτουργεί σαν διακόπτης που αποκαθιστά τον κύκλο γονιμότητας, ενώ μειώνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη –που συνήθως εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες-, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα φυσιολογικά.

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ειδικοί, αφενός είναι ενθαρρυντικά για τις γυναίκες, αφού μια τόσο μικρή απώλεια βάρους μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά τους, αφετέρου οδηγεί τους επιστήμονες προς την αναζήτηση ενός φαρμάκου που να βελτιώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα παρατείνω τη γονιμότητά μου;
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.1144.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Φάκελος: Όσα θέλετε να ξέρετε για τις επεµβάσεις παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.7817.asp