Κακά μαντάτα για τους οπαδούς της μπίρας μάς έρχονται από τη Σκοτία.Τα αποτελέσματα μακρόχρονης έρευνας των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Μπρίστολ θα «ξενερώσουν» τους λάτρεις του ζύθου. Οι άνδρες που τιμούν την μπίρα συστηματικά, γίνονται συχνοί επισκέπτες του… νοσοκομείου.

Ερευνητές παρακολούθησαν για 35 περίπου χρόνια 5.772 Σκοτσέζους, ηλικίας 35-64 ετών, όταν άρχισαν να συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα την περίοδο 1970-73.

Ακόμη και η, θεωρητικά, μέτρια κατανάλωση μπίρας (4 «πίντες» μπίρα, δηλαδή κάτι λιγότερο από 2 λίτρα την εβδομάδα), αρκετά κάτω από το συνιστώμενο ανώτατο όριο στη Βρετανία, αποδείχτηκε ότι αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο. Αυτοί που έπιναν μάλιστα περισσότερο, αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Ian Gilmore, πρόεδρος του Βασιλικού Ιατρικού Συλλόγου της Γλασκόβης, υποστηρίζει «με νόημα» ότι η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ «επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί παραμένουν περισσότερο χρόνο στα νοσοκομεία».

Παρά το «υπολογιστικό» πνεύμα αυτής της διαπίστωσης, θα συμφωνούσαμε εύκολα με τον καθηγητή ότι «είναι ζωτικής σημασίας το κράτος και οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάχρηση του αλκοόλ σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών περιπτώσεων».

Η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται αρχικά στην υιοθέτηση ενός νέου «κώδικα» για την πώληση και διακίνηση του αλκοόλ, με στόχο τον περιορισμό της ανεύθυνης διαφήμισης και την ενημέρωση των πολιτών.


Διαβάστε ακόμα:
Ζύθος: Το νέκταρ των ανθρώπων
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.7085.asp

Mπίρα – Δεν είναι μόνο αφρός!
http://www.vita.gr/html/ent/074/ent.1074.asp

Τα πάντα γύρω από ένα ποτήρι μπίρα
http://www.vita.gr/html/ent/367/ent.6367.asp