Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, γιατί όπως όλα δείχνουν ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευση της επιθεώρησης «Nature», μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή παθοβιολογικών επιστημών Γιοσιχίρο Καγουάοκα από το Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν-Μάντισον, κατάφεραν να δημιουργήσουν το λεπτομερές πορτρέτο της γρίπης και των παθολογικών χαρακτηριστικών της.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, σε αντίθεση με την κοινή εποχική γρίπη, η νέα γρίπη έχει την ικανότητα να μολύνει πνευμονικά κύτταρα, προκαλώντας έτσι πνευμονία ή ακόμη και θάνατο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η εποχική γρίπη, αντίθετα, μολύνει μόνο κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (στόμα, μύτη, λάρυγγας, φάρυγγας). «Υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση για την συγκεκριμένη γρίπη», εξηγεί ο κ. Καγουάοκα.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παθογένειά της μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη της εποχικής γρίπης. Η μελέτη μας όμως έδειξε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια διαφορετική περίπτωση», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Η ικανότητα του ιού Η1Ν1 να στοχεύει στους πνεύμονες μοιάζει με εκείνη προηγούμενων πανδημικών ιών της γρίπης, όπως π.χ. η ισπανική γρίπη του 1918. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο ιών – νέας και ισπανικής γρίπης – καθώς διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που είχαν γεννηθεί πριν από το 1918 έχουν αντισώματα που τους προστατεύουν από τη νέα γρίπη.

«Κατά τη διάρκεια πειραμάτων που πραγματοποιήσαμε σε νυφίτσες και πιθήκους, η εποχική γρίπη δεν έδειξε να χτυπά τους πνεύμονες», αναφέρει ο κ. Καγουάοκα. «Ο Η1Ν1 από την άλλη έδειξε να πολλαπλασιάζεται πολύ καλύτερα στους πνεύμονες».

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη νέα γρίπη «σαρωτική», δίνοντας έτσι το πράσινο φως στις φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων με στόχο το πανδημικό στέλεχος, εγείροντας όμως ταυτόχρονα το μέγα θέμα αν είναι επαρκείς οι κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Έρευνα Εμβολίου του ΠΟΥ, δρ. Μαρί–Πολ Κίνι, κάθε χώρα οφείλει να εμβολιάσει τους πολίτες της και να καθορίσει ποιες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Αρκετές έρευνες άλλωστε υπογραμμίζουν ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα νεαρά άτομα, όπως επίσης και οι παχύσαρκοι.

Διαβάστε ακόμα:
Νέο στέλεχος του ιού της γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/646/ent.9646.asp

Συναγερμός πανδημίας για τη γρίπη Α
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.9376.asp

Η νέα γρίπη ήρθε,η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp