… για να στεριώσει ο γάμος! Αυτό ισχυρίζονται αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ηλικία, τα παιδιά, οι προηγούμενες σχέσεις ή ακόμη και συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι παράγοντες ικανοί για να διαλύσουν ένα γάμο.

Η μελέτη έρχεται από τους ειδικούς του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και του Τμήματος για την Οικογένεια και τις Εγχώριες Κοινωνικές Υποθέσεις, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 2.500 ζευγάρια που είτε είχαν δεθεί με τα δεσμά του γάμου είτε συζούσαν από το 2001 έως το 2007. Οι ερευνητές επιχείρησαν να εντοπίσουν τους κυριότερους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο χωρισμό και το διαζύγιο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνδρες που ήταν κατά εννέα ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτεροι από τις συζύγους τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, όπως ακριβώς και όσοι παντρεύονταν πριν από την ηλικία των 25 ετών.

Τα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν να επηρεάζουν επίσης τη μακροβιότητα μιας σχέσης. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, προέκυψε ότι περίπου το 20% των ζευγαριών που είχαν παιδιά πριν από το γάμο -από προηγούμενη σχέση ή γάμο, ή ακόμη και από τον τωρινό τους σύντροφο- έπαιρναν τελικά διαζύγιο, συγκριτικά με το μόλις 9% των ζευγαριών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά πριν από το γάμο.

Ακόμη, οι γυναίκες που ένιωθαν εντονότερη από το σύζυγό τους την ανάγκη να κάνουν παιδί, είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάρουν τελικώς διαζύγιο.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο έδειξε να παίζει το αν οι γονείς του άνδρα ή της γυναίκας είχαν χωρίσει κατά το παρελθόν, καθώς το 16% αυτών βίωναν επίσης σε κάποια φάση της ζωής τους ένα μεγάλο χωρισμό. Από την άλλη, βέβαια, το ποσοστό διαζυγίων και στην περίπτωση των ατόμων των οποίων οι γονείς εξακολουθούσαν να είναι παντρεμένοι ανερχόταν στο 10%.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονται ήδη στο δεύτερο ή τρίτο γάμο τους έχουν κατά 90% μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν, σε σχέση με όσους έχουν παντρευτεί μόνο μία φορά.

Η οικονομική κατάσταση έδειξε να αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα χωρισμού. Συγκεκριμένα, το 16% των ατόμων που δήλωναν φτωχοί και άνεργοι -και στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν άνδρες- οδηγήθηκαν τελικά στο διαζύγιο, συγκριτικά με μόλις το 9% των ζευγαριών που χαρακτηρίζονταν οικονομικά υγιή.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η σχέση ζευγαριών όπου ο ένας από τους δύο είναι καπνιστής έχει αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας.

Διαβάστε ακόμα:
Θέλω μια καλή σχέση, αλλά…
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.9237.asp

Εγώ… κι εσύ… και η χηµεία του έρωτά µας
http://www.vita.gr/html/ent/894/ent.6894.asp

Μήπως η σχέση σας χρειάζεται διακοπές;
http://www.vita.gr/html/ent/619/ent.1619.asp