Ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο κατά του ερυθηματώδη λύκου το οποίο έδειξε να μειώνει σημαντικά τα επώδυνα συμπτώματα των ασθενών, ανέπτυξαν οι εταιρείες Human Genome Sciences Inc. και η GlaxoSmithKline Plc.

Στην ετήσια μελέτη που συμμετείχαν συνολικά 865 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο Benlysta, αποτέλεσε αποτελεσματικότερη θεραπεία ενάντια στον πόνο, την τριχόπτωση και τα ερυθήματα που προκαλεί ο λύκος συγκριτικά με εικονικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα οι εθελοντές λάμβαναν μια από τις δύο δόσεις του Benlysta ή εικονικά φάρμακα (placebo). Στην χαμηλή του αυτή δόση το ελπιδοφόρο σκεύασμα βελτίωσε τα συμπτώματα του 51,7% των ασθενών, σε σχέση με το 43,6% που βρήκαν ανακούφιση με τη λήψη placebo.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί αύξησαν τη δόση του φαρμάκου καταγράφηκε βελτίωση της κατάστασης στο 57,6% των ασθενών. Η κατάσταση των ασθενών που λάμβαναν τα εικονικά φάρμακα παρέμεινε φυσικά στάσιμη.