Τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με τους καπνιστές διατρέχουν όσοι κάνουν συχνά σολάριουμ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο.

Το σολάριουμ ανήκει σήμερα στην κατηγορία των «πιθανών καρκινογόνων» λόγω των ισχυρών υπεριωδών ακτινών που εκπέμπει απευθείας στο δέρμα.

Μια νέα ανάλυση 20 προηγούμενων ερευνών που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της εξειδικευμένης μονάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα καρκίνου έδειξε ότι τελικά ο κίνδυνος μελανώματος για άτομα κάτω των 30 που υποβάλλονται στη διαδικασία τεχνητού μαυρίσματος είναι κατά 75% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους δεν κάνουν σολάριουμ.

Οι νέες εκτιμήσεις φέρνουν το σολάριουμ στην ίδια κλίμακα επικινδυνότητας με το τσιγάρο, τον αμίαντο και την ηπατίτιδα Β.

Οι ερευνητές τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, που μπροστά στη χρυσαφένια επιδερμίδα θυσιάζουν την υγεία τους.

Οι νέες, ακόμη αυστηρότερες οδηγίες της αρμόδιας μονάδας του ΠΟΥ προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εταιρειών Κατασκευής και Λειτουργίας Σολάριουμ.

«Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και τον καρκίνο του δέρματος», έσπευσε να δηλώσει η επικεφαλής της Ενωσης κ. Κάθι Μπανκς.

Από την πλευρά της, η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων υποστήριξε τις νέες εκτιμήσεις ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση λήψη μέτρων. Πρότεινε μάλιστα, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού γύρω από τους κινδύνους που εγκυμονεί το τεχνητό μαύρισμα, όπως επίσης και τον περιορισμό της χρήσης του.

Πρόκειται για μια «μόδα» που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης αλλά και σε πόλεις των ΗΠΑ όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί ότι σχεδόν το 25% των γάλλων, των σουηδών, των βέλγων κ.ά. κάνουν περιστασιακά σολάριουμ, ενώ περίπου 14 εκατ. γερμανοί ηλικίας από 18 έως 45 ετών δηλώνουν φανατικοί της συγκεκριμένης μεθόδου μαυρίσματος.

Διαβάστε ακόμα:
Το σολάριουμ βλάπτει όσο και το κάπνισμα!
http://www.vita.gr/html/ent/413/ent.9413.asp

Η tanorexia οδηγεί σε καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/905/ent.8905.asp

Μύθος το ασφαλές μαύρισμα από σολάριουμ
http://www.vita.gr/html/ent/811/ent.4811.asp