Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Τι προσφέρουν όμως στον οργανισμό μας; Ζουμερά κεράσια και τομάτες, γευστικό καλαμπόκι και μελιτζάνες είναι μερικά από τα «δώρα» της φύσης για την πιο θερμή εποχή του χρόνου. Τι κερδίζουμε τρώγοντάς τα;

Μελιτζάνες: Παρά την πλούσια γεύση τους, οι μελιτζάνες προσφέρουν μόλις 35 θερμίδες ανά φλιτζάνι και περίπου 2,5 γρ. φυτικές ίνες.

Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, πρωταγωνιστούν αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, οι βιταμίνες Β1 και Β6 και το φυλλικό οξύ. Ακόμη, οι μελιτζάνες είναι γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

Καλαμπόκι: Το κίτρινο, αμυλούχο λαχανικό, σύμφωνα με μελέτες, έχει προστατευτική δράση κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Περίπου μισή κούπα βρασμένων σπυριών καλαμποκιού προσφέρει 88 θερμίδες και 2,3 γρ. φυτικών ινών.

Επιπλέον, το καλαμπόκι περιέχει αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, όπως επίσης βιταμίνη C, φώσφορο και φερουλικό οξύ (μια πολυφαινόλη) το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καρδιά και την όραση.

Ντομάτες: Μακρινές «εξαδέλφες» της μελιτζάνας, οι ντομάτες αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Ιδιαίτερα «προικισμένες» σε θρεπτικά συστατικά, όταν είναι φρέσκιες έχουν μόλις 32 θερμίδες ανά κούπα και 2,2 γρ. φυτικές ίνες, ενώ μαγειρεμένες δίνουν 43 θερμίδες και 1,7 γρ. φυτικών ινών ανά κούπα.

Έχουν ικανές ποσότητες βιταμίνης C, A, Κ, βήτα-καροτίνης, καλίου, μαγνησίου, χρωμίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων. Το ισχυρό φυτοχημικό λυκοπένιο το οποίο απελευθερώνεται κυρίως κατά το μαγείρεμα της ντομάτας διαθέτει έντονη αντικαρκινική δράση, ενώ παράλληλα προστατεύει τα οστά από το ενδεχόμενο κατάγματος.

Διαβάστε ακόμα:
Τα φρούτα του Μαγιού!
http://www.vita.gr/html/ent/025/ent.9025.asp

Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.8193.asp