Στην επίσκεψη ρουτίνας που (πρέπει να) κάνετε για τον έλεγχο υγείας του παιδιού σας, ο παιδίατρος διαπιστώνει ότι το παιδί σας «έχει φύσημα» και σας συμβουλεύει να το εξετάσει και ένας παιδοκαρδιολόγος. Σας καθησυχάζει, ωστόσο, ότι αποτελεί ένα πολύ συχνό εύρημα στα παιδιά και πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εμπνέει ανησυχία. Πράγματι, όπως μας είπε ο ειδικός που συμβουλευτήκαμε για το θέμα, μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πίσω από το φύσημα κρύβεται κάποια καρδιοπάθεια. Ωστόσο, όταν διαπιστώνεται η ύπαρξή του, για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής ιατρικός έλεγχος.

Τι είναι;
Ένας ήχος της καρδιάς που ακούγεται ταυτόχρονα με τους παλμούς της και μοιάζει με το θόρυβο που παράγεται όταν φυσάμε. Την ύπαρξή του διαπιστώνει ο γιατρός, όταν ακροάζεται την καρδιά του παιδιού.

Το «αθώο»
Έχει χαμηλή ένταση, μοιάζει με βουητό μέλισσας και δεν συνο-δεύεται από άλλα συμπτώματα.
Πού οφείλεται • Στην αυξημένη ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί το αίμα στην καρδιά και στα μεγάλα αγγεία πολλών παιδιών. Τις περισσότερες φορές, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η ταχύτητα του αίματος επανέρχεται στο φυσιολογικό.
• Σε ανατομική ιδιαιτερότητα της καρδιάς, που αλλάζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος παροδικά ή μόνιμα, αλλά δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του παιδιού.

Το παθολογικό
Η χροιά και η έντασή του είναι διαφορετικές από του κοινού φυσήματος, με πολλές διαβαθμίσεις, τις οποίες μόνο ένας έμπειρος ειδικός μπορεί να αξιολογήσει. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το φύσημα μπορεί να υποκρύπτει κάποια παθολογία είναι τα εξής:
1.Το παιδί φαίνεται αδύναμο και κουράζεται εύκολα.
2. Αναπνέει γρήγορα, λαχανιάζει ή έχει ταχυκαρδία.
3. Δυσκολεύεται να φάει και έχει χαμηλότερο βάρος από το κανονικό.
Πού οφείλεται Σε ανατομικές βλάβες της καρδιάς (π.χ. στένωση βαλβίδων) που προκαλούν σοβαρές καρδιοπάθειες.

Το φύσημα «προτιμά»
• Τα πρόωρα νεογέννητα.
• Εκείνα που γεννήθηκαν κανονικά στους 9 μήνες, αλλά με μικρότερο βάρος από το κανονικό.
Μπορεί, μάλιστα, να εκδηλωθεί είτε άμεσα είτε αργότερα στην παιδική ηλικία, χωρίς τις περισσότερες φορές να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

2 συχνές ερωτήσεις για το φύσημα
Μπορεί το παιδί μου να αθλείται κανονικά;
Όταν έχει υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχει από παθολογικό φύσημα, μπορεί να αθλείται χωρίς κανέναν περιορισμό.
Πρέπει να το παρακολουθεί ο γιατρός κατά τακτά χρονικά διαστήματα;
Τακτικός ιατρικός έλεγχος απαιτείται μόνο όταν έχει διαγνωστεί παθολογικό φύσημα.Για να γίνει σωστή διάγνωση

Προκειμένου να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι το φύσημα του παιδιού σας είναι «αθώο», θα πρέπει:
1. Να του πάρει λεπτομερές ιστορικό.
2. Να το ακροαστεί προσεκτικά.
3.Να το υποβάλει σε ηχοκαρδιογράφημα ή/και σε ηλεκτροκαρ-διογράφημα, εάν σκοπεύει να αθλείται σε συστηματική βάση.Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλειο Θανόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδοκαρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας και διευθυντή του Τμήματος Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ακολουθήστε το στο Google News