Ένα νέο ρινικό σπρέι το οποίο δρα μέσα σε μόλις 30 λεπτά και υπόσχεται ανακούφιση έως δύο ημερών από την ημικρανία, δημιούργησαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας MAP Pharmaceuticals.

Πρόκειται για το Levadex, όπως ονομάζεται, με τη δραστική ουσία διυδροεργοταμίνη (dihydroergotamine-DHE), που αποτελεί παράγωγο της εργοταμίνης, μιας ουσίας που προκαλεί συστολή των αγγείων και χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, το νέο φάρμακο παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ενάντια στα επώδυνα συμπτώματα, με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

Η άμεση ανακούφιση που νιώθει ο ασθενής, σύμφωνα με τους επινοητές του νέου προϊόντος, οφείλεται στον εισπνευστήρα με τη βοήθεια του οποίου απελευθερώνονται μικροσκοπικά σωματίδια φαρμάκου απευθείας στους πνεύμονες. Στη συνέχεια, τα σωματίδια απορροφώνται άμεσα από το κυκλοφορικό και «ταξιδεύουν» προς τον εγκέφαλο προκειμένου να μετριάσουν το σήμα του πόνου.

Από τις δοκιμές του Levadex προέκυψε ότι ο εισπνευστήρας κατά της ημικρανίας είναι αρκετά πιο αποτελεσματικός, καθώς έχει τη δυνατότητα απελευθέρωσης τριπλάσιας ποσότητας φαρμάκου στους πνεύμονες συγκριτικά με άλλες μορφές χορήγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρείας Κεφαλαλγίας που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, η ευεργετική δράση του Levadex γινόταν αντιληπτή από τους ασθενείς μέσα σε μόλις 30 λεπτά από τις εισπνοές και για τον ένα στους τρεις διαρκούσε συνολικά έως και 48 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:
Ανάσα σωτηρίας από τις ημικρανίες!
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.8450.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.4616.asp