Είναι δροσερό, είναι γευστικό και καταπολεμά το… στρες. Μη σπάτε το κεφάλι σας. Η θαυματουργή τροφή δεν είναι άλλη από το πεπόνι, που στη χώρα μας το βρίσκουμε σε αφθονία.

Ειδικοί της εταιρίας προϊόντων υγιεινής διατροφής «Seppic» ανακάλυψαν ότι το πεπόνι περιέχει ένα συστατικό με αντιστρεσογόνο δράση. Πρόκειται για το ένζυμο που ονομάζεται «υπεροξειδική δισμουτάση».

Οι ερευνητές της Seppic πραγματοποίησαν δοκιμές με 35 εθελοντές που παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα κούρασης και άγχους. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία χορήγησαν κάψουλες, που περιείχαν το ένζυμο, ενώ στην άλλη εικονικές (πλασέμπο). Παρότι ήρθαν αντιμέτωποι με μια εκδήλωση του λεγόμενου «φαινομένου πλασέμπο», όπου αυτοί που πήραν τις εικονικές κάψουλες ανέφεραν υποχώρηση των συμπτωμάτων τους, η βελτίωση δεν διήρκεσε περισσότερο από μια εβδομάδα.

Αντίθετα, η πρόοδος εκείνων, που πραγματικά πήραν το ένζυμο αποδείχτηκε διαρκέστερη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Nutrition Journal», η λήψη του ενζύμου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συγκέντρωσης, τη μείωση του αισθήματος κόπωσης και ευερεθιστότητας καθώς και των προβλημάτων ύπνου που αντιμετώπιζαν οι εθελοντές.

Πιστεύεται ότι το ένζυμο ελαχιστοποιεί τις βλάβες που υφίσταται ο οργανισμός εξαιτίας του οξειδωτικού στρες. «Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ψυχολογικού στρες και του οξειδωτικού στρες εντός των κυττάρων» εξηγεί η επικεφαλής των ερευνητών κ. Μαρί -Αν Μιλεσί. «Θελήσαμε να δούμε εάν αυτό ισχύει». Ωστόσο η ειδικός αναγνωρίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί αυτή η υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα:
Το πεπόνι σε διπλό ρόλο!
http://www.vita.gr/html/ent/698/ent.9698.asp

Στρες στην εγκυμοσύνη, άσθμα στο μωρό
http://www.vita.gr/html/ent/325/ent.6325.asp

Το εργασιακό στρες βλάπτει τις εγκύους
http://www.vita.gr/html/ent/878/ent.9878.asp