Tο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Στις 21 – 26 Σεπτεμβρίου, άνδρες ηλικίας 50 – 75 ετών, που διαμένουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης, θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν, σε εξετάσεις για την ανίχνευση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), καλώντας τον αριθμό 210-9975555. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στη Βιοϊατρική και την Ευρωδιάγνωση.


Η πρόληψη
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και σώζει ζωές. Ο προσυμπτωματικός, λοιπόν, έλεγχος, περιλαμβάνει το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και τη δακτυλική εξέταση από το ορθό (ελέγχει μέγεθος και υφή του προστάτη).

Το PSA είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τα φυσιολογικά και τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και ανιχνεύεται στο αίμα. Για τις αυξημένες τιμές δεν ευθύνεται πάντα ο καρκίνος του προστάτη. Συνήθως οφείλονται στη φλεγμονή του προστάτη και στην καλοήθη υπερπλασία του. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή και των δύο εξετάσεων.

Όσοι δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο από την ηλικία των 50 ετών, ενώ όσοι έχουν έστω και έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη πρέπει να αρχίσουν τις εξετάσεις μια δεκαετία νωρίτερα.


Οι παράγοντες κινδύνου
Η ηλικία. Μετά τα 50 έτη αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη.

Το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος στους άνδρες πού έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με τη νόσο.

Η διατροφή. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λίπη και φτωχό σε φρούτα σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

καρκίνος γίνεται ανθεκτικός σε αυτήν και εξακολουθεί να εξελίσσεται με μεταστάσεις -κυρίως στα οστά, αρχικά αντιμετωπίζονταν με χημειοθεραπεία.


Διαβάστε ακόμα:
Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Προστάτης από ένα μόνο κύτταρο
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.7785.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp