Ένα νέο φάρμακο, με τη δραστική ουσία tafluprost, προσφέρει προστασία σε χιλιάδες ασθενείς που έχουν γλαύκωμα και κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους.

Το φάρμακο Saflutan, το οποίο σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck, ρυθμίζει την ενδοφθάλμια πίεση (δηλ. την πίεση στο εσωτερικό του ματιού) κυκλοφορεί από σήμερα στη Βρετανία και την Ισπανία. Το γλαύκωμα σχετίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Το Saflutan- είναι το πρώτο φάρμακο για το γλαύκωμα που δεν έχει δυσάρεστες παρενέργειες όπως κάψιμο, κνησμό, ξηρότητα ή δάκρυα, συμπτώματα που αποτρέπουν πολλούς από τους ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία. .

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η συχνή χρήση των οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη του γλαυκώματος. Αντίθετα χωρίς τις σταγόνες, κάποιος που έχει γλαύκωμα κινδυνεύει να χάσει την όραση του μέσα σε πέντε με 10 χρόνια.

«Περισσότερο από το 10% των ασθενών όμως που πάσχουν από γλαύκωμα κινδυνεύουν να τυφλωθούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν τις υπάρχουσες οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν επιβλαβείς τοξίνες συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών ουσιών» αναφέρει ο δρ Κιθ Μάρτιν, οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Addenbrookes στο Κέιμπριτζ.

«Από σήμερα και για πρώτη φορά, οι βρετανοί ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε μια θεραπεία με ισχυρή δράση που όμως δεν προκαλεί βλάβη στα μάτια και για τον λόγο είναι ευπρόσδεκτη από ασθενείς και γιατρούς» εξηγεί ο βρετανός ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

Τεστ εντοπίζει έγκαιρα το γλαύκωμα
http://www.vita.gr/html/ent/440/ent.5440.asp