Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, πολλές φορές οι «καλές» πράξεις που κάνουμε ακολουθούνται από μια σειρά ανήθικων πράξεων.

Τα ευρήματα ανήκουν στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι μελέτησαν τις επιλογές που έκαναν 156 φοιτητές μέσα από δύο διαδικτυακά καταστήματα. Το ένα πωλούσε κανονικά προϊόντα, ενώ το δεύτερο εμπορευόταν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσοι αγόραζαν συμβατικά προϊόντα χειρίζονταν τα χρήματά τους με σύνεση, ενώ όσοι συμπεριφέρονταν «καλά» αγοράζοντας «πράσινα» προϊόντα, έτειναν στην πορεία να σπαταλούν τα χρήματά τους αλόγιστα ή ακόμη και να κλέβουν!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή πράξη που έκαναν αγοράζοντας τα «πράσινα» προϊόντα, έδινε στους οικολόγους εθελοντές την αίσθηση ότι είχαν αποδείξει την ηθική τους αξία, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται τελικά ακόμη πιο ανήθικα και παράνομα.

Παλιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ είχε δείξει ότι οι λευκοί Αμερικανοί που υποστήριζαν την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, απενεχοποιημένοι όντες, εξέφραζαν κατόπιν ευκολότερα ρατσιστικές απόψεις συγκριτικά με άλλους.

Διαβάστε ακόμα:
Εθελοντές της ανθρωπιάς
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.9255.asp


Τρία «εγκλήματα» που όλοι έχουμε κάνει
http://www.vita.gr/html/ent/047/ent.2047.asp


Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου; http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.
asp