Περίπου το 75% των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού δεν είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία, επισημαίνει νέα αμερικανική έρευνα.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι ειδικοί, οι γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού είναι εκείνες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε μαστογραφία.

Μελετώντας τις περιπτώσεις 6.997 ασθενών με καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι κάποιες από τις γυναίκες αυτές υποβάλλονταν συχνά σε μαστογραφία, ενώ κάποιες άλλες όχι. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι το 75% των γυναικών που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ στη συγκεκριμένη εξέταση έχαναν τελικά τη μάχη με τον καρκίνο, συγκριτικά με το 25% των γυναικών που ήταν συνεπείς στα «ραντεβού» τους.

«Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποφυγή της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού είναι η συχνή υποβολή των γυναικών σε μαστογραφία» αναφέρει ο δρ. Μπλέικ Κάντι από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Μαστού του Νοσοκομείου Κέιμπριτζ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε μαστογραφία αντιμετωπίζουν θνησιμότητα της τάξεως του 4,7%. Αντίθετα, οι γυναίκες που δεν το κάνουν αντιμετωπίζουν κίνδυνο της τάξεως του 56%», τονίζει ο δρ. Κάντι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Διαβάστε ακόμα:
19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.5336.asp

Ακριβής διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.7143.asp

Καλύτερες οι ψηφιακές μαστογραφίες
http://www.vita.gr/html/ent/823/ent.4823.asp