Ορισμένοι εισπνευστήρες άσθματος όχι μόνο δεν προστατεύουν από τις κρίσεις, αλλά ίσως και να τις προκαλούν σε ορισμένα παιδιά.

Τα ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν τους κοινούς εισπνευστήρες -τους λεγόμενους και μπλε εισπνευστήρες- έρχονται από τους βρετανούς ερευνητές των Πανεπιστημίων Σάσεξ και Μπράιτον.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ουσίες σαλβουταμόλη του Aerolin και η σαλμετερόλη των Serevent και Seretide δεν έδειξαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στα παιδιά που έφεραν παραλλαγή του γονιδίου Arg16. Τα παιδιά αυτά αντιμετώπιζαν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθματικών κρίσεων με καθημερινή χρήση των εισπνευστήρων.

Μάλιστα, στην περίπτωση των παιδιών που έφεραν δύο αντίγραφα της συγκεκριμένης γονιδιακής παραλλαγής, ο κίνδυνος ασθματικών κρίσεων αυξανόταν κατά 70%.

Τα ανησυχητικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν στο έντυπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και σύμφωνα με αυτά, τα γενετικά τεστ σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα είναι απαραίτητα προτού επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να διακόπτουν την αγωγή τους προτού οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Εμβόλια και άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.7775.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp