Ένα οικονομικό φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό να ανακτήσουν απλές, καθημερινές ικανότητες (π.χ. να περπατούν ή να ντύνονται) που είχαν χάσει λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη, που θα γίνει από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, αφορά το φάρμακο L-dopa.

Μάλιστα, μικρότερες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου 30 λεπτά πριν από τη φυσικοθεραπεία είχε ευεργετική δράση, επιταχύνοντας την ανάρρωση των ασθενών.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες ασθενών -μία που λάμβανε το L-dopa και μία που λάμβανε ψευδοφάρμακα, κάνοντας παράλληλα φυσικοθεραπεία επί 6 εβδομάδες- είχε δείξει ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο περπάτησαν ξανά σε ποσοστό διπλάσιο συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν το πλασέμπο.

Και η νέα μελέτη, στην οποία θα συμμετάσχουν 500 ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

«Εάν ένα ήδη υπάρχον και οικονομικό φάρμακο καταφέρει να ενισχύσει τα αποτελέσματα των συμβατικών θεραπειών αποκατάστασης, τότε αυτό θα ήταν μεγάλη βοήθεια για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Μπίπιν Μπάκτα, επικεφαλής της νέας έρευνας.

Διαβάστε ακόμα:
Πιο κοντά στη θεραπεία του Πάρκινσον
http://www.vita.gr/html/ent/597/ent.5597.asp

Έλληνες στην πρωτοπορία κατά του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/706/ent.5706.asp

Τεχνητό εγκεφαλικό κύτταρο εναντίον Πάρκινσον
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.9886.asp