Σύμφωνα με νέα μελέτη, η «ταπεινή» ζάχαρη επιταχύνει την επούλωση πληγών και τραυμάτων.

Όλα ξεκίνησαν από τον κ. Μόουζες Μουράντου, νοσοκόμο στη Βρετανία, ο οποίος είχε μεγαλώσει στη Ζιμπάμπουε όπου η εφαρμογή της ζάχαρης στις πληγές αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Όταν μετακόμισε στη Βρετανία, αναρωτήθηκε γιατί δεν έκαναν το ίδιο και εκεί οι γιατροί.

Ξεκίνησε, λοιπόν, μια εξαετή μελέτη στο Νοσοκομείο Selly Oak στο Μπέρμινγχαμ σε 21 ασθενείς των οποίων τα τραύματα δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή κόκκων ζάχαρης σε πληγές κατάκλισης ή ακόμη και σε ακρωτηριασμούς σκότωνε τα βακτήρια που ευθύνονταν για χρόνιους πόνους μετά την επούλωση των τραυμάτων.

«Το χωριό στο οποίο μεγάλωσα ήταν πολύ μικρό και δεν είχαμε διαθέσιμα φάρμακα. Στο δυτικό κόσμο, οι γιατροί τείνουν να ξεχνούν τις «παραδοσιακές θεραπείες» που ήταν αποτελεσματικές για χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο κ. Μουράντου.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου, μάλιστα, ενθουσιάστηκαν τόσο από τα αποτελέσματα της «γλυκιάς» θεραπείας, ώστε επιβράβευσαν τον τολμηρό άνδρα από τη Ζιμπάμπουε με 25.000 λίρες, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε ευρύτερης κλίμακας μελέτη σε επιπλέον 100 ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα:
«Καλή» και «κακή» ζάχαρη
http://www.vita.gr/html/ent/928/ent.6928.asp

Πού κάνει καλό η ζάχαρη
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.6786.asp

Υποκατάστατα ζάχαρης: Ποια, πώς, πότε
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.5836.asp